20 perkara

areja tag aku untuk 20 perkara yang orang xtau pasal semasa kecil aku. baek2. Aku karang elok2.

(p/s thanks areja tag aku)

1. Masa aku kecik, aku duduk kat kampong mak aku. Adalah sampai umor 6 taun. Dekat kampong sgt bebas. Atuk nenek xpenah larang nak wat apa pun.ho ho

2. Aku blaja naek beskal umor 2 taun. beskal aku warna biru. Awal2 naek beskal roda 4 la apa lg. Start cabot tayar sokongan tu masa umor 5 taun akibat jeles dgn cucu nenek jiran yg menaiki beskal tanpa tayar sokongan. Duhh padahal dia dh sek rendah. Memula cabot tayar sokongan tu tersembam gak la aku dgn muka menghadap pokok kunyit nenek aku.hehe

3. Ada 3 sepupu nih aku sgt rapat dgn diorng. Partner in crime nih. didi, benji and wani. maen bersama2. didi, tua setaun dr aku dia la kepala. mcm aktiviti di pikirkannye. kami yg lain ikot je.

4. Masa kecik aku xmaen permainan pompuan. ada ar abah aku belikan anak patung ke bear tp xbrp layan sgt la.aku slalu mntak abah belikan permainan lelaki mcm superman, ultraman, star wars,power rangers, transformers, askar2, jetfighter dan pelbagai lg yg hot tatkala itu. Pasal berpakaian lak aku suka pakai tshirt n berseluar dr pakai gown. Rambut sentiasa dipotong pendek and kalo nak kuar msti pakai topi. Tshirt aku msti nak yg ada poket kat dada. senang aku nak letak duit 20sen yg aku mntak kat atuk.

5. masa gi tadika aku sgt liat sekali bgn pagi.kmpong aku kat taiping, kwsn terlembab malaysia. bapak la sejukk. lg2 kalo ujan di pg hri.rsnye tiap2 pagi kot atuk aku kok-kong(aku xtau korg pggil apa, mcm piggyride tuh) n bwk ke bilik mandi. aku xsuka gosok gigi gak dulu. nenek aku letak ubat gigi aku gi berus pintu bilik mandi time nenek xnmpk. haha kesan berusan maseh ada kat bilik mndi kat kmpong aku tu.

6. Aku tadika kat tadika eh tabika kemas. sume org gi tadika abah,mak, atuk diorg anta naek beskal. ada gak la naek moto tp xramai.sungguh humble org2 kampong. pagi2 penuh beskal kat dpn tadika sbb sume org anta anak memasing. aku gi tadika mak ngah aku anta. aku xmau atuk anta sbb dia suka sembang2 dgn cikgu. aku maloo~

6.aku sgt suka nonton tv. masa tadika aku xreti baca lg. xtau tgk rancangan televisyen kat sokkabar. so aku hafal sume hari n time2 cite faveret aku tuh dr tgk iklan kat tv. masa tuh aku sgt menyayangi RTM krn critanye sungguh best2 belaka. xmcm sekarang.hmm..

7. Oleh sbb aku duduk dgn atuk nenek, mak abah aku akan slalu dtg jengok aku dlm sebln sekali kot.diorg balik msti smpi jumaat ptg cmtu. sepupu aku didi lak kalo mak abah aku balik, dia msti nak kena amik dgn kereta. time tu dia darjah 1 and skolah ptg. Masa tu naek kereta mcm sgt hebat. time tu lak keta proton saga sgt femes. aku kalo abah aku anta gi tadika naek keta. gile seronok.sengihh smpi balik.hahaha bongok ehh.

8. Aku slalu nanges bila mak abah aku nak balik kl balik. nenek slalu bgtau mak dgn abah aku keje. diorg xbleh cuti lama2. Aku nanges sbb nak ikut nak naek keta.hahaha bengong. untuk memujuk, mak aku slalu beli anggur,ribena, horlicks,cokelat, kek.abah lak belikan mainan kat pasar minggu. memula sblum mak aku nak belikan tu dh suh janji jgn nanges.beriya2 janji.last2 diorg start enjin je aku nanges.haha

9. Bab jalan2, aku slalu ikut atuk aku gi town, bandar taiping. Nenek aku akan siapkan bagi pakai bedak and kalo kuar msti bertopi. gi naek moto smpi kat simpang tu atuk aku tinggal moto dia kat sebuah kedai beskal cina. then kitorng jalan kaki gi bus stop. naek bus gi town. smpi2 town seingat aku,atuk aku bwk jmpa kwn2 dia dulu. atuk aku suka sembang.
dh bosan aku tarik kot dia( atuk aku gi jln2 pakai kot) baru la dia bwk gi mkn.

10.Atuk aku suka mkn. kalo gi jln xsah xmkn. Makan lak kat kedai mamak atau pun kat kandaq. sebuah food court kat town taiping tu. aku xingt aku mkn ape sgt.rs mee mamak kot. atuk aku mkn nasi kat gerai org minangkabau ni. faveret place dia. dah abes mkn atuk beli lauk, murtabak, popiah basah bwk balik utk nenek di rumah.

11. dulu2 aku slalu mntak duit 20sen kat atuk then gi kedai beli keropok,coklat, eskrem. dlm sehari tu ada 3 kali kot aku mntak duit.atuk aku lak xpenah xbagi. dgn nenek ssh sikit. nenek aku garang.Ada sekali akibat fanatik tgk cite Robinhood lakonan kevin costner, aku nak set panah.set panah tu agak mahal. RM15.(time tu RM 15 agak besar nilainye). Nak beli kena tunggu mak abah aku balik kampong la.hri2 aku cite kat nenek aku.agaknye nenek bgtau atuk kot. Senyap2 atuk aku belikan.punye la seronok. Abes pokok2 keliling umah aku panah.

12. Masa kecik aku suka tgk keretapi lalu. rail keretapi dekat je.naek beskal je gi n tgk keretapi lalu.kadang2 kalo drebar keretapi tu bukak tingkap, aku lambai la. tah knp la minat sgt. sbb aku suka keretapi, aku mintak abah aku beli set keretapi.mmng seronok pasang2 then xjemu2 tgk keretapi tu jalan smpi abes bateri.

13. mlm2 kalo aku xtido lg, nenek aku suka takot2kan aku ckp ' ngiauw2 tngkap dia, kucing itam tangkap dia' haha aku lak cepat2 pejam mata dgn rapat sbb takot kalo xtido lg nnti kucheng itam tangkap.haha

14. Aku pindah kelana jaya masa nak masuk darjah 1. memula mmng menghadapi kesukaran sbb aku tau ckp loghat utara je lama2 bru tau ckp loghat org sini. First time kot aku naek keta ke kl. Dulu perjalanan agak lama sbb highway utara-selatan xsiap lg. Dlm keta abah aku suka pasang lagu2 rock kapak n rock cintan 80-an. Start dr situ suka lagu2 rock. hee~

15. Time sekolah rendah aku agak tersekat. xbebas mcm kat kampong. Akibat xbleh bebas, aku mntak abah aku beli komik utk di baca. dlm seminggu 2x beli komik. Time tu aku dah stop beli mainan n start gile baca komik lak. biasa la time tu komik disney,doraemon, shin chan, dragon ball,sailormoon dan bermcm lg.Aku mnjd xactive berekspedisi lg dan hanye byk mmbaca di romah.

16. Masa sekolah rendah aku agak mmberontak. slalu menyakat n wat adik2 nanges,memukul adik2 akibat xpuas hati. dulu mmng sgt jahat.slalu di marahi ibubapa. harharhar

17. Atuk dgn nenek aku dtg duduk kat kelana jaya gak sbb bulan2 pertama aku berhijrah tu diorg jd sgt sunyi.so diorg pun berhijrah sini. sgt bahagia sekali.

18. bila cuti sekolah aku, atuk n nenek, adik2 sume balik kampong naek keretapi. sgt nostalgic. naek kat stesen keretapi kuala lumpur tuh.dulu stesen keretapi sgt sesak,sgt meriah. Ada mcm2 org yg semuanya tinggi2 dr aku.haha. 3mnggu lps aku gi stesen tu naek komuter dgn meme, sgt sunyi stesen keretapi tu. terbiar je. sedeh.

19. Masa kat kj aku tetap suka berbasikal slps abah aku beli basikal baru. Basikal biru yg masa kat kampong tu aku ada bwk dtg kj. tp bila dh besar nak naek beskal lg besar. basikal biru tu tersadai je sbb adik2 aku lak maseh baby.

20.Cuti sekolah aku tetap balik kampong.kdg2 dduk smpi sebulan. bila aku balik baru la sepupu2 aku yg lain tu mengaktifkan diri. Dulu ada papan2 lebeh sbb pakcik aku renovate umah. Aku amik hammer n paku atuk then memaku papan2 tersebut utk dibuat pondok. Pondok tu kami wat mcm spaceship(fanatik star wars punye psl.haha). Sepupu aku didi jadi driver spaceship kami. Aku dgn benji tgk coordination. (Player piring hitam abah aku yg rosak kami wat panel spaceship.Adjust2 coordinate kat situ la.) wani lak tecnician. Kalo spaceship kena tembak dia wat aksi repair2 dgn mengetuk pakai hammer.hahaha




****************************************************************

sesungguhnye time kanak2 sungguh gile,bangang dan pelbagai lg la yg sewaktu dgn nya. xcukup doploh kalo nak crita semua nya.haha. sekian.

disini aku tag adeq farhana, meme, adila, marlina and zulkarnain azman

2 comments:

Zulkarnain Azman said...

macamane aku boleh tak tau aku kena tag dalam post ni?

I Z Z A T I said...

aku lupa nk inform kot.. sorry..

Related Posts with Thumbnails